Mind három üzletünk /étterem, kávéház, vendégház/ egymás mellett, Szekszárd város szívében az óvárosi részben található, mely egyben sétáló utca is. Így gyalogosan valóban 3-5 percnyire vagyunk a város számos nevezetességétől.

Garay János szobor, Garay tér

Garay János költő, író, újságíró és szerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja 1812. október 12-én született. Első műve, a Csatár című hősköltemény, Augusz Antal és Bezerédj István támogatásával 1834-ben jelent meg. Legismertebb művének fő alakja Háry János (Az obsitos).

Vármegyeháza + Borkút a kertben

Az 1828-33 között Pollack Mihály tervei szerint emelt, klasszicista stílusú épület belső udvarán az 1061-ben I. Béla király által alapított bencés apátság romjait találjuk. Az épületben a régi megyeháza világát bemutató kiállítás, a levéltár, a Liszt Ferenc emlékkiállítás, a Mattioni Eszter kiállítás (festmények és hímeskövek), valamint az Esze Tamás emlékszoba tekinthető meg. Az épület külső udvarán található a pajzán, szoborkompozíciós Borkút Baky Péter és Szatmári Juhos László alkotása. A Borkútból neves alkalmakkor (illetve előzetes kérésre) kiváló vörös- és fehérborokat csapolhatnak a vendégek.

Római Katolikus templom, Közép Európa legnagyobb egyhajós temploma

A történelmi főtér közepén áll az 1802-1806 között épült késő barokk, Urunk mennybemenetele templom, Közép-Európa legnagyobb egyhajós római katolikus temploma. Thallher József udvari építész tervezte. Belső terében Stephan Durlach oltárképe a feltámadást, Joseph Schmidt bécsi akadémikus festő képei pedig Jézus életét jelenítik meg születésétől feltámadásáig. Az 1800 körül készült berendezés - a főoltár, a két mellékoltár, a szószék - copfstílusú. A díszes üvegablakok Wosinsky Mór szekszárdi plébános kezdeményezése nyomán készültek 1905-ben, a felszentelés centenáriumán. Húsz évvel később galambokat füstölő gyerekek végeztek akaratlan átalakítást: a torony leégett, s 1926-ban mai formájára építette át Diczenty László szekszárdi építész.

Szent Háromság szobor

A város legrégebbi szobra 1753-ból. Az 1738-40-es nagy pestisjárványra emlékeztet. Alkotója ismeretlen, stílusa barokk. Ehhez nagyon hasonló pestisoszlop áll a temesvári főtéren, amiből esetleg az alkotók azonosságára lehet következtetni.

Petrits mézeskalácsos Ház – múzeum

Szekszárdon, a Munkácsy u. 9/b szám alatt 2003. július 6-án nyílt meg a "Mézédes Emlékeink" címet viselő Mézeskalács Múzeum. A múzeumban bemutatásra kerülnek a cukorka-, a mézeskalács-készítés, a gyertyaöntő mesterség eszközei és a Petrits család története.

Babits Mihály szülőháza, Emlékmúzeum mellette

A házat Babits Mihály anyai nagyapja, Kelemen József vásárolta meg 1855 körül, azután közel száz évig állt a család tulajdonában, 1952-ben államosították. Az első kiállítást Illyés Gyula nyitotta meg 1967-ben, s a költő születésének centenáriumán, 1983-ban vált az egész ház múzeummá.

Mészöly Miklós Múzeum, Irodalom Háza

Szekszárd főteréről rövid sétával érhető el a Séd patak kanyarulatában, Babits Mihály szülőháza szomszédságában, a szecessziós homlokzatú földszintes polgárház, az Irodalom Háza, benne a Mészöly Miklós Múzeum. Mészöly Miklós (1921-2001) hagyatékának jelentős részét özvegye, Polcz Alaine 2003-ban az író szülővárosának, Szekszárdnak ajándékozta.

Bár nem nevezetesség, de nyári időszakban nagyon hangulatos a szekszárdi piac.

Diese Website verwendet Cookies, um Ihren Besuch effizienter zu machen und Ihnen mehr Benutzerfreundlichkeit zu bieten. Mit der Nutzung dieser Website stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu.
Ok